VÅRT PARTIPROGRAM

Blankröster ska räknas som giltiga röster!
En sönderriven röst, en röst med snuskiga teckningar på, eller två olika valsedlar i samma kuvert räknas som ogiltiga röster. Det är helt okej.

En blankröst däremot är en genomtänkt och ärligt känd röst gjord av någon som kunde ha gett upp och blivit soffliggare i stället. Det är inte okej att stämpla den som ogiltig. Alla ärliga röster ska behandlas jämlikt, och räknas som giltiga. Därför ska blankrösten räknas som en giltig röst.

Fyraprocentsspärren måste avskaffas!
Det är en grundprincip att alla röstande ska behandlas lika. Fyraprocentsspärren leder till att ett parti som enligt folkviljan skulle fått 13 mandat får 0 mandat, samtidigt som en enda röst till på det partiet är värd 14 mandat.

Detta är extremt ojämlikt. Därför måste fyraprocentsspärren bort.

Även i EU-valet och landstingsvalet finns motsvarande spärrar. Självfallet måste de också bort.

(Det finns en naturlig spärr i riksdagsvalet i form av antalet röster som ska fördelas på antalet stolar, dvs ett mandat kräver ca 17079 röster. Den naturliga spärren är okej, och mer än väl tillräcklig, tycker vi.)

Blankröstarpartiet är ett kärnfrågeparti!
Vi är inte ett enfrågeparti eller ett köttgryteparti. Vi bryr oss!

En gång i tiden ansågs det viktigt att ogiltigförklara blankrösterna och införa fyraprocentsspärren, men nu har utvecklingen gjort att de reglerna motverkar sitt syfte.

Väljarna blir soffliggare för att det är meningslöst att rösta blankt. Partierna triangulerar så att man inte ser skillnad mellan natt och dag, de säljer sig till nya målgrupper snabbare än kappan hinner vända sig inför vinden, och de försöker i desperation hitta det ena mera krystade sättet än det andra för att runda fyraprocentsspärren och folkviljan.

Fyraprocentsspärren påverkar partiernas tänkande och beslut på ett mycket skadligt sätt. Vi vill föra en konstruktiv och engagerad politik i sakfrågor, därför att vi bryr oss, och respekterar väljarna. Därför är det mycket viktigt för oss att undvika att sukta efter köttgrytorna eller oroa oss inför om vi kommer in i riksdagen eller inte.